Hoe werkt een vangactie?

Onze vangacties worden uitgevoerd door een ervaren team van vrijwilligers die nauw samenwerken met de melders van zwerfkatten en alle andere betrokkenen.

Goede voorbereiding

Om een vangactie succesvol uit te voeren is een goede voorbereiding van belang. Hierbij is nauw contact met de melder(s) onmisbaar. Over hoeveel katten gaat het? Waar bevinden ze zich precies? Hoe lang lopen ze daar? Worden ze gevoerd en door wie? Als er moederpoezen met kittens bij zijn, krijgt de melding voorrang zodat de kittens tijdig gesocialiseerd kunnen worden. Verder vragen we of de instanties voor vermiste en gevonden dieren van tevoren op de hoogte zijn gebracht, zodat we weten dat het geen huiskat(ten) betreft. Al deze informatie is belangrijk en vaak gaan we vooraf de locatie verkennen.

Naar gelang de omstandigheden en het aantal zwerfkatten zal een vangactie een of meerdere dagen duren. De buurtbewoners of bedrijfsmedewerkers worden tijdig geïnformeerd en verzocht de zwerfkatten voorafgaand aan de vangactie niet te voeren. In bewoond gebied adviseren we eigenaren hun huiskat gedurende de vangactie binnen te houden of als dit niet mogelijk is, een omschrijving van de kat aan ons op te geven.

zwerfkat melden

Zwerfkatten gesignaleerd?

Het vangen zelf

Onze vrijwilligers gaan op pad met het benodigde materiaal. We hebben diverse soorten vangkooien die ingezet kunnen worden. Naast het gewone formaat gebruiken we ook een lange, smalle vangkooi en een kleinere variant voor kittens. Voor de héél moeilijk te vangen zwerfkatten hebben we een vangkooi die op afstand geactiveerd kan worden.
Na het bepalen van een strategische plek, komt in het voorste deel van de vangkooi een spoortje van lekker voer. De kat krijgt de smaak te pakken, zal zijn angst overwinnen en doorlopen naar achteren, waar meer lekkers ligt. Eenmaal daar aangekomen, zal de achterste plank door het gewicht van de kat iets naar beneden zakken. Dat zet een mechanisme in werking waardoor de klep van de vangkooi wordt ontgrendeld en neerdaalt. Als de kat in de kooi zit, laten we hem overlopen in een vervoersbox voor transport naar de opvang. De vangkooi wordt daarna grondig schoongemaakt om geurtjes te verwijderen en in het geval van meerdere zwerfkatten weer klaargezet voor de volgende kat.
Als een zwerfkat zich niet snel laat vangen, blijft de vangkooi op een veilige plek staan waar de buurtbewoners er op kunnen toezien. De vrijwilligers gaan regelmatig langs voor controle en om te kijken of de kat al in de vangkooi is gelopen.

Vangkooi zwerfkatten

Opvang en terugkeer

De gevangen katten gaan meteen naar onze zwerfkattenopvang. Daar kijkt de dierenarts ze na op hun gezondheid en controleert ze op een identificatiechip. De katten worden verder gecastreerd of gesteriliseerd, ontwormd, ontvlooid, ingeënt en tijdelijk opgevangen om te herstellen.

Zieke katten blijven langer in de opvang om verzorgd te worden en moederpoezen blijven bij hun kittens tot de kittens zelfstandig genoeg zijn. Er wordt soms ook een ernstig zieke kat aangemeld met een geringe kans om te overleven, of een zeer besmettelijk kat die andere katten in gevaar brengt. De kat wordt dan in overleg door de dierenarts ingeslapen. Maar de meeste katten, mits ze niet tam zijn, gaan binnen enkele dagen weer terug naar hun vertrouwde omgeving om daar hun vrijheid terug te krijgen. Dat is altijd weer een indrukwekkend moment waar we de melders en verzorgers van de katten bij betrekken.

Oogje in het zeil

We blijven in contact met de melders en verzorgers van zwerfkatten. Zij houden een oogje in het zeil en kunnen ons altijd bellen als er iets aan de hand is met een zwerfkat. Hierdoor weten we hoe het gaat met het welzijn van de zwerfkatten en wanneer er nieuwe zwerfkatten bijkomen. Dan zullen we weer actie ondernemen. Om te voorkomen dat een eerder gevangen zwerfkat opnieuw in de opvang belandt, wordt tijdens de sterilisatie onder narcose een klein puntje van het rechteroor afgehaald ter herkenning, de zogeheten eartip. Zo kan iedereen zien dat de zwerfkat al ‘geholpen’ is dus niet meer gevangen hoeft te worden.

eartip