Werkwijze
Naast het (op)vangen van zwerfkatten om uitbreiding te voorkomen, is een andere belangrijke taak het socialiseren van jonge zwerfkatjes. Zij kunnen dan een bestaan als huiskat krijgen en een betere toekomst tegemoet gaan.
(Op)vangen van zwerfkatten
Na een melding gaan onze vrijwilligers op pad om de zwerfkatten te vangen. De katten worden naar de zwerfkattenopvang gebracht en daar door de dierenarts gecastreerd of gesteriliseerd, ontwormd, ontvlooid, ingeënt en nagekeken op hun gezondheid. Daarna verblijven ze enkele dagen in de opvang om na herstel weer terug te gaan naar hun vertrouwde omgeving.
Als er bij de gevangen katten een tamme huiskat zit die weggelopen of verdwaald is, proberen we de eigenaar te vinden door te controleren op een identificatiechip en anders door aanmelding bij Amivedi, een meldpunt voor vermiste en gevonden huisdieren. Wanneer de eigenaar niet te achterhalen is, wordt voor de kat een nieuw tehuis gezocht.
Moederpoezen met kittens worden samen opgevangen. Als de kittens zelfstandig zijn, op de leeftijd vanaf 7 weken, gaan de eerste kittens geleidelijk bij de moederpoes vandaan. Na een aantal weken, als de laatste kittens zijn weggegaan, wordt de moederpoes gesteriliseerd en na herstel weer teruggebracht naar haar vertrouwde omgeving. Als het een tamme poes is, wordt voor haar een nieuwe eigenaar gezocht, soms samen met een van haar kittens.
Jonge zwerfkatjes die al zelfstandig op straat leven, worden eveneens gevangen en gesocialiseerd om ze daarna als huiskatje te plaatsen.
Weten hoe een vangactie in zijn werk gaat?
Socialiseren van jonge zwerfkatjes
Jonge zwerfkatjes hebben nog alle kansen om een toekomst als huiskat te krijgen. Zij gaan dus niet terug naar de vanglocatie, maar worden tijdelijk in gastgezinnen opgenomen. Daar worden de katjes gesocialiseerd door ze te laten wennen aan mensen en een huiselijk bestaan.
De beste leeftijd om te socialiseren is 6 tot 8 weken. Daarna wordt het moeilijker en zal het ook langer gaan duren. Het is dus belangrijk wanneer er jonge katjes bij u in de buurt lopen om ons direct te waarschuwen. Hoe eerder ze aan mensen wennen, hoe beter.
Als de jonge katjes na socialisatie klaar zijn voor adoptie, gaan ze naar de kittenopvang waar ze door de dierenarts worden nagekeken, ingeënt en voorzien van een identificatiechip. De nieuwe eigenaar krijgt uitgebreide voorlichting, een starterspakket met speciaal kittenvoer en betaalt alvast een bijdrage voor de sterilisatie of castratie. Na enkele maanden kan met het verwijsformulier een afspraak gemaakt worden bij een van de dierenartsen met wie de stichting samenwerkt of bij ons in de zwerfkattenopvang, waar we over een eigen operatiekamer beschikken. Zo willen we voorkomen dat jonge katjes te laat worden behandeld en alsnog een nieuwe generatie zwerfkatten kunnen vormen.
Socialiseren, een kwestie van geduld