2021 in beeld
Ook 2021 stond in het teken van corona: tijdens de lockdown konden we minder in actie komen dan gewoonlijk en er was meer uitval van vrijwilligers door ziekte of quarantaine. Desondanks hebben zij zich tijdens de pandemie, met 1,5 meter afstand houden en mondkapje op, enorm ingezet om de zwerfkatten te helpen. We blikken terug op een jaar waarin we alsnog veel hebben kunnen doen.
Thuis zonder luis
Het jaar begon met een melding over een caravanstalling waar het aantal muizenvangers uit de hand liep. De katten waren in slechte gezondheid zo bleek bij de dierenarts: één van de 15 was ernstig ziek en is ingeslapen, enkelen hadden gebitsproblemen en allen hadden ze vlooien, oormijt en luizen. Ze moesten dan ook langer in de opvang verblijven. Pas weken later konden ze weer in goede gezondheid terug tussen de caravans.
Geparkeerd
Wat doet een kat in een parkeergarage en hoe is hij daar binnen gekomen? In ieder geval wilde de schuwe kat er niet uitkomen. Angstig was hij ergens onder gekropen en had er flink de rem op gezet. Gelukkig heeft de kat alsnog gas gegeven en is de vangkooi ingetuft. Na een volledige APK in de opvang kreeg de schuwe zwerfkat z’n vaste parkeerplek bij een kwekerij.
Creatief
Bij een bedrijf in de Botlek zagen ze een moederpoes met al wat grotere kittens rondlopen. De medewerkers bleken heel creatief: alle vijf de kittens hebben ze kunnen pakken en in een grote bench gezet, in afwachting van onze vrijwilligers. De poes zat er wat beteuterd naast en liet zich snel genoeg door ons vangen.
Bloedmooi cadeau
Een betrokken donateur die de stichting een warm hart toedraagt, heeft een bloedanalyse apparaat geschonken. Nu kunnen we meteen in de opvang bloedonderzoek doen om bijvoorbeeld de nier- en leverfunctie te bepalen. Zo hoeft een zieke kat niet naar een externe dierenarts en dat scheelt stress. Veel dank namens de zwerfkatten!
Kaaskoppies
Wat hadden deze kittens in hun vacht? Het leek wel stopverf. De vindplaats verklaarde veel: vlakbij een kaasboerderij… wrongel! Na een flinke poetsbeurt diezelfde avond gingen ze de volgende dag naar Dierenopvang Gouda, bij ons gastgezin zaten al meerdere katjes die hulp nodig hadden. Teamwork!
Hongerig
Soms zitten katten op een gevaarlijke plek en dan hoop je maar dat ze ontdekt worden. Zoals de kittens die op de vluchtstrook van een snelweg liepen! Zij zijn op tijd gered, net als deze katjes (foto) die in het groen zaten bij eveneens een drukke weg. Het waren er eerst vier, eentje is helaas overreden. Hun moeder is duidelijk ook iets overkomen want ze waren heel erg hongerig. Tijdens het vangen begonnen ze alvast met het lekkere hapje…
Flessen, flessen, flessen…
Drie moederloze kittens waren pas 10 dagen oud toen ze door de Dierenambulance werden gebracht. Ze gingen naar een gespecialiseerd gastgezin om ze te ‘flessen’. Kiki, Keesje en Kaatje (K3) groeiden als kool en konden gezond en wel een nieuw thuis tegemoet.
Dierenvoedselbank
Stichting Unique opende in de zomer Dierenvoedselbank Maassluis voor mensen die krap bij kas zitten. Aan een huisdier raak je gehecht en die doe je niet zomaar weg. We hadden al eerder kennisgemaakt met hen toen ze met vele zakken kattengrit langs kwamen bij de kattenopvang. Wij kregen de eer om de opening te verrichten. Wij wensen Dierenvoedselbank Maassluis veel succes toe!
Kattenparadijs
Een waar paradijs voor katten: een grote tuin en dagelijks bakken vol met voer. Maar wat begint met één vruchtbare poes wordt vanzelf meer, dus de huisbaas greep in. Drie schuwere katten zijn terug naar locatie, de andere acht gaan nu verder als huiskat (met tuin). Uiteraard nadat ze allemaal eerst behandeld zijn!
Vechtersbaas
Vele wonden en wat kiezen minder: het ruige leven van zwerfkater Gerrit had z’n sporen achtergelaten. Hij werd behandeld en tevens getest op kattenaids en leukemie want vechtersbazen lopen meer risico. Door bijtwonden kan het virus zich verspreiden en leiden tot een fatale ziekte. De test was gelukkig negatief en hij kon terug naar z’n oude stek waar de melder hem verzorgt. Nu Gerrit is gecastreerd, zal hij niet meer zo vechten.
Bikkel
Stel, je bent een kat zonder huis en zwerft wat rond in de buurt. Je maag knort en bij dat ene restaurant op de hoek weet je wat lekkers te bemachtigen, de volgende dag ga je langs bij een café en bij het eethuisje verderop krijg je zelfs een knuffel toe! Tot die ene dag dat de Horeca op slot ging. Tijdens de lockdown verscheen deze bikkel uitgehongerd bij iemand in de tuin. Inmiddels is hij huiskat. Zijn naam? Bikkel!
Eind goed, al goed
Welnessresort Elysium in Bleiswijk is een favoriete plek voor moederpoezen. Eentje wist ons destijds om de tuin te leiden. Tot dit voorjaar, toen poes eindelijk werd gevangen. Maar in de opvang bleek ze zogende en de kittens waren in geen velden of wegen te bekennen. Poes ging dus weer terug zodat ze in ieder geval voor haar kleintjes kon zorgen. Een week later kregen we bericht van omwonenden: ze zaten in hun schuur. De kittens hadden ze al opgesloten en de poes konden we na enige moeite vangen. Eind goed, al goed!
Dichtbij en ver weg…
We werden ’s avonds gebeld door onze buren, Transportbedrijf Logicx. Zij vervoeren autowrakken die tijdelijk naar hun terrein gaan. Meestal kijkt men niet in de auto’s, dit keer toevallig wel. Gelukkig maar, in een busje zaten 4 kleine kittens! Waar was hun moeder? Het busje kwam helemaal uit Vuren en om de poes te vangen, gingen we meerdere keren heen en weer naar Gelderland. De volgende avond was het raak en kon het kattengezinnetje in onze opvang herenigd worden!
Ziekenboeg
Een vervilte vacht, een net zo pijnlijke entropion (ooglid krult naar binnen), tumoren, abcessen, ingegroeide nagels: er was een hoop te doen voor de zwerfkatten in nood en de dierenartsen hadden het er maar druk mee! Zwerfkatje Pipi (foto) had niesziekte, was erg ondervoed en zat onder de vlooien. Naast medicatie kreeg ze ook een infuus want ze was uitgedroogd. Elke dag ging het wat beter en na twee maanden konden we op zoek naar een fijn thuis voor haar.
Dansen op de tango
Geen Open Dag maar muziek voor de zwerfkatten. Carel Kraayenhof gaf een exclusief concert in de kattenopvang en wist menig traantje te ontlokken met z’n bandoneon. Hilarisch was het katje in kamer F dat z’n oren niet kon geloven. Het optreden was een initiatief van Leen den Otter om donaties te genereren. Alles is vastgelegd, ook het concert samen met pianist Jeroen van Veen later die dag, en te bekijken op YouTube.
Slimme meid!
Buurthaan Arie is al eventjes gaan vliegen maar zijn oude schuilhok is geliefd bij zwerfkatten. Eind december was er dus weer een nieuwe bewoner ingetrokken en we plaatsten een vangkooi. Bingo… maar niet de beoogde poes, tot grote verbazing van de melder keken twee paar kittenogen haar aan… Kerstkittens! Allebei kregen ze een goed thuis. En moeders? Die laat zich nog steeds niet vangen, slimme meid!
Verstekeling
Middenin de sneeuwstorm van februari kwam een noodoproep binnen van olietanker Almi Odyssey: er zat een wilde kat aan boord maar ze moesten van wal richting Azië. Vrijwilligers Aad en Joke trotseerden de storm en wisten wat later al glibberend over het dek de kat veilig te stellen. De kapitein kon opgelucht vertrekken en poes kreeg een mooie buitenplek in Nieuwe Tonge.
Gulle gevers
Er werd heel wat langsgebracht bij de opvang, van natvoer tot kittenbrokjes. En er waren initiatieven zoals een inzameling via online yogalessen, supermarkten waar je je statiegeld kon doneren en meerdere acties op Facebook. Bij Italiaans restaurant La Focaccia in Capelle a/d IJssel rekenen ze niets voor een karaf water bij het eten maar ze vragen wel een donatie voor de zwerfkatten (foto). De eigenaren hebben zelf drie katten geadopteerd van de stichting. We kunnen hier niet alles benoemen maar iedereen hartelijk dank!
Pril begin
Daags na aankomst bij het gastgezin kreeg een zwerfpoes haar nestje. Het hele proces werd vastgelegd: vanaf het prille begin totdat de 4 kittens konden uitvliegen naar een fijn thuis. En moeders? Die bleef bij het gastgezin, ze heet nu Mimi!
Rescue dogs
Katten en honden elkaars vijand? Niet altijd! Eerst hond Dizzy die zich vreemd gedroeg: in de tuin lagen kittens! Eén had de kou niet overleefd maar de anderen en de poes zijn op tijd gered. Dan held Rex (foto): als een echte speurhond, met wat hulp van het baasje en de Dierenambulance, vond hij een jong katje in het water. Ze was met haar broertje achtergelaten bij een plas. Met alle katten gaat het goed en we zijn twee helden rijker!
Wasbeurt
Daar zaten ze dus, bij de container achtergelaten in een plastic tas! Dat was niet de enige ellende voor deze kleintjes: ze hadden ook nog eens schimmel. Heel besmettelijk maar gelukkig konden ze bij een gastgezin zonder katten terecht. Dagelijks wassen, de nodige medicatie en een flink portie uithoudingsvermogen deed z’n werk; broer en zus zijn op hun pootjes terechtgekomen en wonen nu bij een leuk gezin.
Herenigd
Deze jonge kater was al 3 maanden vermist. We hebben hem weer snel kunnen herenigen, wat was iedereen blij! Hij was niet de enige dit jaar, 125 katten konden terug naar huis dankzij een chip of Amivedi. Eentje was al 3 jaar weg en er werd zelfs een kat 30 km verderop gevonden. Poes Nala spande de kroon, zij ontsnapte na verhuizing en keerde vanuit Zeeland terug naar Hoogvliet. Hoe dat kon, dat blijft een raadsel…
Kale Kareltje
Het kereltje kwam binnen met ernstige wonden en zijn achterlijf was deels ontveld. Klem gezeten? Uiteindelijk moest hij een stuk van z’n staart missen. Tijdens het langdurige herstelproces bij het gastgezin werd Kale Kareltje een grote hit op Facebook. Parmantig gestoken in een babypakje tegen het krabben, wist hij ons allen te vertederen. Het kleine kereltje is inmiddels een gezonde vent en heet nu Donder.
Maximale behandeling
Te vaak komen we het tegen… een kat die z’n voorpoot onderdoor het halsbandje heeft gewurmd en zo al langere tijd rondzwerft. Met alle ellende van dien; zo’n okselwond geneest heel moeilijk. Kater Max heeft daarom zelfs maanden ingewoond bij Dierenkliniek Den Otter waar hij de maximale behandeling kreeg met telkens spoelen en schoonmaken. Intussen heeft hij een liefdevol thuis en de wond is zo goed als genezen.
Een nieuw thuis, een veilige buitenplek of terug naar de vertrouwde locatie: vele zwerfkatten en -kittens hebben inmiddels hun ‘Forever Home’ met eigen personeel. Een greep uit de ingestuurde foto’s, scroll naar beneden…